「唔係我哋⋯⋯你哋就⋯⋯喇!」

又能:不要放棄!身為港人,何其不幸!昨天你讓這些人搶你產房床位!今天你讓這些人搶你兒女學位!明天你讓這些人搶你職位!遲早這些人會連你的骨灰位也搶去⋯⋯炒賣!

包融:不要放棄⋯⋯治療!人哋都係為仔女先嚟香港生仔讀書⋯⋯大家都係華人⋯⋯呀,應該係中國人先啱?唔信?你去入境事務處問你個仔係咩國籍先啦!

仙之:唔駛放棄!我知道香港小學為咗廣大嘅香港適齡兒童著想,已經喺前海設立「香港小學前海分校」,面積畀香港小學原址大十倍,保證港式管理!由香港坐直通車到前海都只係三個鐘!絕對係港媽港爸嘅明智之選!而家連吳啟華都要返深圳睇牙喇!袋住先啦!

師亨:就今天下午的post,我一番表達得不清楚的言論令大家有另一個詮釋的空間,請容許我在這裏向大家致歉。希望大家明白,我是非常尊重所有為子女著想的華人父母,明白到他們每一滴汗水都是讓子女能為香港作出貢獻,香港得以繁榮安定,他們絕對功不可沒。我的文章不存在任何歧視,令大家誤會不安,日後我定必多加注意慎言,真是對不起。最後,我誠邀所有華人子女的家長,認真考慮「香港小學前海分校」,至於環境比「香港小學前海分校」差得遠的香港各大小學,就留給我們這些港燦家庭吧!謝謝!

廣告

作者: stripeboy

斑紋:人們說「百無一用是書生」,我說「萬無一用是斑紋」。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s